Telefon 063 80 53 874 | Email: [email protected]

Orah i zašto je „zdrav“

Ako vam nije poznato zbog čega je sve “zdrav” orah, vreme je da se informišete i saznate koliko je dobar za vaše zdravlje, vreme je da saznate o orahu i zasto je zdrav


Prirodna pomoć vašem organizmu – Orah


Orasi sadrže vrlo zdrave omega-3 masne kiseline koje doprinose dobrom radu srca i mozga, te se zbog toga često orah naziva najzdravijim koštunjavim voćem.


Znači… Kokos, pa čokolada, pa šljiva. Ej pa ima i orah u sredini samoj!

Pored zaštite srca, orasi, sa svojim sadržajem omega-3 masnih kiselina, imaju moć da spreče upalna oboljenja, kao što su astma, psorijaza, ekcemi i reumatski artritis.


Ma kakav antiejdžing, dajder jednu Oraščanku ovde!


Orah se može pohvaliti i jakim adstrigentnim svojstvima koja štite kožu od isušivanja.U stvari, iz istog razloga orasi se već godinama koriste u terapijskim masažama, aromaterapijama i kozmetičkim proizvodima.


Specifični su po tome što su posebno bogati alfa-linoleinskim kiselinama (ALA) koje se smatraju dobrim za umirivanje srčane aritmije. Te kiseline snižavaju nivo lošeg i povećavaju nivo dobrog holesterola u krvi.
Kao krajnji rezultat, redovno konzumiranje oraha može da vas zaštiti od kardiovaskularnih oboljenja, moždanog udara, koronarne arterijske bolesti i potencijalnih opasnosti koje se odnose na srce.


Pored svega navedenog ima ih i u NJOJ!

Orah i zašto je zdrav

Ova voćka je veoma bogata vitaminima B kompleksa, kao što su folati, riboflavin, tiamin i drugi. To ih čini idealnom namirnicom za trudnice.
Orah sadrži i vitamin E u retkom obliku gama-tokofetola, vrlo korisnog po zdravlje srca i krvih sudova. Odlična su pomoć pri problemima sa kožom . Upravo zbog toga redovnom konzumacijom oraha pomaže se u održavanju prohodnosti arterija. I doprinosi spuštanju nivoa lošeg, a povećavanju dobrog holesterola u krvi.


Čuva srce, um i ten, šta’š bolje?


Osim toga, orasi sadrže nekoliko minerala i hranjivih materija. Neke su mangan, kalijum, cink, kalcijum, gvožđe, magnezijum, selen i bakar. Orasi se mogu pohvaliti i antioksidativnim svojstvima koja poboljšavaju imunološki sistem. Takođe štite organizam od preranog starenja, pojave raka i neuroloških poremećaja. Treba reći i da orasi imaju najveći postotak antioksidansa od svih orašastih plodova. Iz nekih studija postoje naznake da bi orasi mogli imati i antikancerogena svojstva. Za takve tvrdnje je ipak potrebno više studija.


Orasi mogu biti zdrava hrana osobama koje su na dijeti, jer ubrzavaju metabolizam. Mogu se koristiti i kao prirodni laksativi, jer mogu pomoći kod zatvora.


Preporučeni dnevni unos oraha je oko pedesetak grama kao zamena za grickalice ili slatkiše. Naravno ako ne znate za Oraščanku, ako znate onda tri Oraščanke na dan za miran san!


U srcu naše Oraščanke orah čeka

Orasi su srce vaše i naše
omiljene poslatice „Oraščanke“,
a sada kada znate i koliko je zdrav,
verujemo da ćete ga jesti još češće
i u Oraščanci a i van nje,
jer orah je ZDRAV 
a sada znate i zašto.


AM

%d bloggers like this: